НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ "ЗАХАРИ СТОЯНОВ"
гр. Любимец, област Хасково

НП " Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда"

НП "Осигуряване на съвременна, сигурна  и достъпна образователна среда", модул "Обзавеждане  и оборудване на стая за занимания по интереси"

Обзаведените кътове за четене  и отдих са любимо място, на което децата успяват да седнат и да почетат от любимите си детски книги, да поиграят с приятели на любимите игри. А мобилните мебели дава възможност за  обезпечаване на  на различни  творчески дейности и инициативи с цветни, практични кътове. 

      

 

НП " Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда" Модул " Библиотеките като образователна среда". Изработване на книгоразделители за ползване в ,,къта за четене" - 3 клас

 

                                  

    Новосъздадените библиотечни кътове в класните стаи и в коридора  станаха любимо място на учениците.  Те сядаха на пъстрите цветни табуретки, разтваряха интересните книжки, радваха се и на красивите илюстрации. Уединяваха се  с приятели, за да поговорят, да прочетат какво са записали в читателските дневници, да обсъдят интересните приказки и разкази. 

    

       Това провокира учениците да създават и свои творби, илюстрации, книжки.Читателските дневници да станат по-интересни, цветни. В тях да започнат да се появяват и повече лични мисли и творби.  Класните стаи заработиха като "приказни клубове".

            

 Най-добрите четци участваха в различни формати: "Четене на верижка" "Минута е много" - състезание за най-добър четец.

             

 Любими автори представиха пред свои съученици представителите на  различните клубове.

      

   02.04. 2023 г. Международен ден на детската книга

   Талантливите второкласници бяха готови  дни преди Международния ден на детската книга с втората  си  поред книжка за годината. Наред с поетичните и писателски умения в нея те демонстрираха и художествените си заложби с красиво илюстрираните си творби. 

   Книжката с цветно, звучно име "Пролетинки" бе  представена най-напред пред най-милата и любопитна публика - братчетата, сестричетата и приятелите от група "Бонбончета" на ЦДГ "Рай".

     

 01.03.2023 г. Героите от приказки, разкази, стихотворения, предания и легенди

  Всеки герой носи свой дух, своя мъдрост. Затова децата обичат да пресъздават любими персонажи от приказки, басни, празници.

  Драматизациите  съпътстваха почти всички училищни празници и представяния.

                      

 20.02.2023г.

"Сподели и разкажи!"
Инициативата бе реализирана във връзка с работата на класа по НП "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда" Модул "Библиотеките като образователна среда".
Учениците от 2 б клас преразказаха любими приказки и книжки. Приканиха по-малките ученици да се включат в инициативата като оцветят приказни герой.
 
                       

 10.02.2023г.

     Светът на приказките - най-вълшебния, най-инетересния, най-чудатия. Свят, в който всяко дете  се чувства герой, съучастник в приключенски пътешествия и магически преживявания. 

    В този приказен свят  се потопиха учениците от 2 клас чрез инициативата  "Приказно за приказката". Те четоха от интересните книги за деца, слушаха откъси от произведения на различни автори, участваха в играта на въпроси и отговори, в която ги включи г-жа Банева.

   А с разказа "Апостолът в премеждие", учениците си припомниха подвига и заветите на Васил Левски.

   "Дете,което чете, един ден ще бъде човек,който мисли" - написа в поста към публикацията за читалище "Братолюбие" г-жа Банева. 

             

 19.01.2023г.  

"Мама, татко, аз и книгите" - Инциатива, организирана от образователния медиатор в НУ "Захари Стоянов" гр. Любимец, съчетаваща дейности по НП" Подкрепа на образователните медиатори", НП "Заедно за всяко дете" МОДУЛ "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот" и НП " Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда" МОДУЛ "Библиотеките като образователна среда"

 
 
 
17.01.2023 г.
 
Дизайн и обложка на любима книга
Клубът "С Canva творя", с ръководител Галина Цветкова изпълниха поредното си предизвикателство - създадоха интерпретиран вариант на корица на любима книга. В направата на корицата те развихриха въображението си като използваха наученото до момента за Canva, а знанията им по английски език, помогнаха да търсят интересни елементи и да ги приложат в дизайна си.
 
                
 
04.01.2023г.
 
В света на приказките. Второкласниците  се включиха  с много настроение, знание и емоции в  забавната викторина. Те доказаха, че имат трайни познания  върху познатите приказки като отговаряха на  въпроси, задачи, тестове и кръстоловици, като показаха отлични познания върху приказките. Достигнаха до извода:" Не се хвали с това колко книги имаш, а колко си прочел и разбрал" и с  нетърпение очакват и следващата инициатива по проекта.  
 
                                       
 
 24.12.2022 г. Приказна Коледа
Учениците от 2 а клас  преди  Коледа зарадваха родители и гости с  представянето на своя приказен сборник "Зимни вълшебства". В него бяха поместени  приказки, разкази, гатанки, съчинени от малките творци. Те потопиха своите гости в атмосферата на празника  чрез  подредената празнична трапеза и прочетените Коледни творби.
 
   
    
 
 23.12.2022г.
 
Вълшебният разказ за магията на Бъдни вечер впечатли учениците от НУ "Захари Стоянов".
Книгата е мечта,която държим в ръцете си. Нека повече деца да мечтаят! 
С голям интерес учениците гледаха коледен филм и  презентация на тема " Коледата по света". Разгледаха коледни книжки, украсиха елха и си пожелаха както здраве така и да получат мечтаните коледни подаръци!
 
                
 
09.12.2022 г.
 
ВЪЛШЕБСТВАТА НА КОЛЕДА
 
   Месец декември - най-приказния, най-магичния, най-вълшебния. А кое е мястото, което може да те пренесе най-бързо  до приказния Коледен свят? Да, библиотеката.
 Там второкласниците  украсиха елхата, запалиха коледните й светлинки, записаха своите желания и ги залепиха на "изпълняващото желания Коледно дърво".
За тайнствената, вълшебна атмосфера в библиотеката допринесоха коледните приказки, които г-жа Веска Банева и учениците четоха.
 
                            
 
 29 октомври 2022 г.
  НП" Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда". Модул "Библиотеките като образователна среда".
С много желание и старание третокласниците от НУ"З. Стоянов" участваха в предизвикателството на читалищната библиотека - препис на част от Паисиевата "История славянобългарска". Началото на този детски препис даде една "окрилена" поетеса от нашия град - Петя Саманджиева. Тя сподели с учениците за любовта си към детските книжки и им пожела да не забравят чудния свят на приказките.
 
    
 
     
 
    22 октомври 2022 г.
 
Библиотеката - място, изпълнено с много мистерия, вълшебство. Библиотеката е свят  магичен, в който трябва да пребивава всяко дете, за да израсне, за да разшири кръгозора си, за да даде нови хоризонти на въображението и  мечтите си.
   Към библиотеката е ориентирана НП " Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда" с  МОДУЛ "Библиотеките като образователна среда".
   А четвъртокласниците реализираха  първата иницатива чрез посещението си в читалищната библиотека. Включиха се в интересните  познавателни задачи на г-жа Веска Банева, чрез които паказаха, че познават авторите и техните псевдоними, умеят да довършват пословици и поговорки.
С интерес научиха за "чудното пътешествие на книгата" - от автора до рафта.