НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ "ЗАХАРИ СТОЯНОВ"
гр. Любимец, област Хасково
Основно меню

За училището

      Училището е наследник и продължител на вековни и самобитни традиции в образованието и възпитанието на поколенията. 

      То е проводник   на мисията и  делото на  Светите  братя Кирил и Методий,  сътворили  славянската писменост и книжнина,  и извисили  нашия  народ до  всички други, славещи се като  най-културните народи в света.

     Начално  училище „Захари Стоянов” има зад гърба си повече от едно столетие.

     Построено  е през 1892 година, а в летописната  му книга са записани имената на видни българи, съдействали за неговото изграждане. На първо място е името на Захари Стоянов, тогава председател на Народното събрание в България.

     От благодарност и почит към него Общинският съвет взема решение новото училище да носи името му.

         Училище „Захари Стоянов” е първото светско училище в град Любимец. Изградено с много обич и старание в старинен архитектурен стил, то е скътало в себе си тежки и незабравими спомени.

         През юли 1913 година при нашествието  на турските войски училището е опожарено. Учителите са били командировани по околните села до направата на новата училищна сграда. Любимчани възстановяват училище „Захари Стоянов” през 1914 година.

    През своето 130 годишно съществуване училището е мястото, в което са се обучавали няколко поколения  любимчани. Бивши възпитаници на училището са видни обществени личности - лекари, учители, инженери, юристи, политици.

     Днешните ученици са достойни приемници на традициите , свързани с високи постижения в областта на познанието. В момента в училището се обучават деца от І до ІV клас, разпределени в 8 паралелки и една подготвителна група от 5 и 6 годишни деца. На първокласниците и второкласниците е осигурено целодневно обучение.

    Учителският колектив, състоящ се от квалифицирани  учители,   съхранява и развива традициите в обучението и възпитанието на подрастващите.