НУ "Захари Стоянов"
Начално училище в град Любимец
Основно меню

История на училището

   Училищата, както и хората, имат свои биографии. Но техните мащаби са несъизмерими, защото в живота на едно училище, като в свещен храм, ритуално се вграждат човешки съдби.

   Истинската история започва в далечната 1848 г, когато даскал Димитър отваря първото училище. То се помещава в малка сграда в църковния двор. Децата се обучават на гръцки език.

   По-късно даскал Иванчо въвежда в училището  българското четмо и писмо. Годината е 1864. Поставя се началото на  възрожденското училище в село Хибибча. Негов наследник е училище „Захари Стоянов“.

  През 1892 г. е построена новата училищна сграда. Изградена с много обич и старание в старинен архитектурен стил, тя е скътала в себе си тежки и незабравими спомени. Много видни българи са съдействали за нейното изграждане. На първо място е председателят на Народното събрание Захари Стоянов. 

   От благодарност и почит към него, Общинският съвет решава новото училище да носи името на този велик деец на българщината.

  Има нещо величаво и свещено в благородното дело да създадеш училище.  Да вградиш в него мечтите си, да го предадеш на поколенията, за да продължат нататък. 

   Начално училище "Захари Стоянов" има  традиция в образователното дело, които се създават  и съхраняват повече от век.  130 години последователност и всеотдайност към бъдещето на Любимец - бъдеще, разположено в пространството на три века. Бъдеще, което ще очертае и пътя на Начално училище „Захари Стоянов“ за неговото следващо столетие. 

    През своето 130 годишно съществуване училището е мястото, в което са се обучавали няколко поколения  любимчани. 

    Всеотдайни просветители даряват своя плам, енергия и обич за изграждане на малките ученици. Възпитаници на училището са видни обществени личности - лекари, учители, инженери, юристи, политици и др. За своя принос в образователното дело, училището е удостоено с орден „Кирил и Методий“, статуетка „Св. Св. Кирил и Методий“ и почетна грамота. 

    Със своята дългогодишна история и впечатляващи резултати, НУ „Захари Стоянов“ се е превърнало в емблематично място, в което децата на Любимец  получават добро образование.