НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ "ЗАХАРИ СТОЯНОВ"
гр. Любимец, област Хасково
Основно меню

История на училището

   Училищата, както и хората, имат свои биографии. Но техните мащаби са несъизмерими, защото в живота на едно училище, като в свещен храм, ритуално се вграждат човешки съдби.

   Истинската история започва в далечната 1848 г, когато даскал Димитър отваря първото училище. То се помещава в малка сграда в църковния двор. Децата се обучават на гръцки език.

   По-късно даскал Иванчо въвежда в училището  българското четмо и писмо. Годината е 1864. Поставя се началото на  възрожденското училище в село Хибибча. Негов наследник е училище „Захари Стоянов“.

  През 1892 г. е построена новата училищна сграда. Изградена с много обич и старание в старинен архитектурен стил, тя е скътала в себе си тежки и незабравими спомени. Много видни българи са съдействали за нейното изграждане. На първо място е председателят на Народното събрание Захари Стоянов. 

   От благодарност и почит към него, Общинският съвет решава новото училище да носи името на този велик деец на българщината.

  Има нещо величаво и свещено в благородното дело да създадеш училище.  Да вградиш в него мечтите си, да го предадеш на поколенията, за да продължат нататък. 

   Начално училище "Захари Стоянов" има  традиция в образователното дело, които се създават  и съхраняват повече от век.  130 години последователност и всеотдайност към бъдещето на Любимец - бъдеще, разположено в пространството на три века. Бъдеще, което ще очертае и пътя на Начално училище „Захари Стоянов“ за неговото следващо столетие. 

    През своето 130 годишно съществуване училището е мястото, в което са се обучавали няколко поколения  любимчани. 

    Всеотдайни просветители даряват своя плам, енергия и обич за изграждане на малките ученици. Възпитаници на училището са видни обществени личности - лекари, учители, инженери, юристи, политици и др. За своя принос в образователното дело, училището е удостоено с орден „Кирил и Методий“, статуетка „Св. Св. Кирил и Методий“ и почетна грамота. 

    Със своята дългогодишна история и впечатляващи резултати, НУ „Захари Стоянов“ се е превърнало в емблематично място, в което децата на Любимец  получават добро образование.

 

 

Защо училището носи името на български възрожденец, писател и публицист Захари Стоянов?

 

Първото училище в Любимец отваря врати  в далечната 1848 г. и представлява малка сграда в църковния двор. Там децата се обучават на гръцки език. По-късно, през 1864, в училището се въвежда българското четмо и писмо, което поставя началото на възрожденското училище, чийто наследник днес е Начално училище „Захари Стоянов“.

 В периода между 1889 г. – 1890 г., с развитието на културата и просветната дейност, местните хора все повече осъзнават нуждата от нова сграда, в която децата им да се образоват. Затова жителите на Любимец изпращат делегация в Министерството на народната просвета в София, за да поискат средства за строежа на училището.

Делегацията се обръща с молба към Народното събрание, чийто председател по това време е Захари Стоянов. Той приема любимчани с голямо внимание и ги изслушва. Захари Стоянов уважава молбата им и при гласуването на бюджета на министерство са отпуснати средства за строежа на училището в Любимец.

Новата сграда на Началното училище е построена през 1892 г. От благодарност и почит към Захари Стоянов   Общинският съвет решава новото училище да носи името на този велик радетел на българщината – Захари Стоянов.

И до сега училище „Захари Стоянов“ в Любимец остава емблематично място, в което децата получават добро образование и се учат в духа на патриотизма и любовта към родината.